Presentatie in Kate door Anne Currier en George Hrycun

Nieuw en Meer, een vooraanstaand kunstenaarscollectief in Amsterdam, heeft meer dan 100 workshops en studio's en draagt aanzienlijk bij aan de vorming van zowel het creatieve als ecologische landschap van de stad, waardoor het levendige culturele erfgoed verrijkt wordt.
Presentatie in Kate door Anne Currier en George Hrycun
Petit Samois 2025 Gipsy Jazz – ZigeunermuziekZaterdag 5 juli 202435e editie – vanaf 14:00 uur tot laat
Vince Donders werkte in april in het Artist in Residence-programma van Nieuw en Meer, waar hij een werk voor de buitenruimte creëerde. Op 2 mei zal hij zijn werk presenteren.
Vince's werk onderzoekt de relatie tussen menselijke vooruitgang en ecologische achteruitgang, geïnspireerd door industriële landschappen en de milieu-impact van massaproductie en vervuiling. Zijn kunst reflecteert op hoe industrialisatie de wereld heeft veranderd en hoe giftige stoffen zich hebben verspreid over ecosystemen, lichamen en producten. Vince nodigt de kijker uit om na te denken over vooruitgang, de gevolgen ervan en de balans die we moeten vinden voor een duurzame toekomst.
Op 2 mei is ook Hello (place) van het Octa collectief te zien bij Kate. Deze tentoonstelling onderzoekt het concept van "levenszekerheid" en de uitdagingen van het vinden van ruimte in de samenleving van vandaag. Het werk is een samenwerking van Bas Burghhard, Sachi Miyachi, Bas Oussoren, Tom Putman, Bart Schalekamp en Samantha Vlaming, en reageert op thema’s als tijdelijke bewoning, verplaatsing en nomadisch leven.
'Tell me' is een installatie van Sanne van Balen, ook werkzaam bij Nieuw & Meer. Ze verbindt taal en landschap door haar lantaarns uit Watou, die opnieuw een bestemming krijgen in deze doorlopende installatie. De lantaarns zullen alleen aangaan bij schemering, wat een poëtische ervaring biedt gedurende het hele jaar.
Sinds begin 2014 biedt de kunstenaarsgemeenschap Nieuw en Meer een speciale studio voor gasten aan. De residentie staat open voor kunstenaars van alle disciplines en voor een periode van één tot drie maanden. Lees meer over Kunstenaars in Residentie.
Lees meerOorspronkelijk was het Nieuw en Meer complex een wapen- en munitiedepot van Defensie. De eerste gebouwen dateren uit 1918 en maakten deel uit van de Verdedigingslinie van Amsterdam. Tot begin jaren tachtig van de 20e eeuw werd het terrein door Defensie gebruikt. Na het laatste conflict in 1962 in het toenmalige 'Nederlands Nieuw-Guinea' raakten de militaire opslagplaatsen in onbruik.
Op 25 juni 1988, toen Marco van Basten een collectieve extase veroorzaakte in Nederland, werden de gebouwen aan de Oude Haagseweg 51 aan de rand van Amsterdam gekraakt door een groep kunstenaars en activisten van de kraakpand aan de Conradstraat 11.
Lees meerStichting "Nieuw & Meer"
Oude Haagseweg 51, 1066 DC Amsterdam
stichting@nieuwenmeer.nl
Huurdersvereniging "Niks Minder"
vereniging@nieuwenmeer.nl
Toewijzingscommissie
toewijzing@nieuwenmeer.nl
Kunstenaars in Residentie
air@nieuwenmeer.nl